top of page

7 ФАКТОРА ЗА КОМФОРТ В ОФИСА


Не подценявайте това как обкръжаващата среда се отразява на здравето Ви, представянето Ви и удовлетворението Ви от работния процес.

Вижте факторите, които влияят ежедневно на работното ни място.

1. ОСВЕТЛЕНИЕ

Качеството на осветлението влияе на настроението, умората и стреса. Множество проучвания твърдят, че най-доброто осветление, което може да имаме в офиса, е естествената дневна светлина или настолни лампи, които имитират подобна светлина.

И без проучване усещаме, че слънцето ни дава сили и ритъм.

Важно е и как ориентирате работното си място спрямо източника на светлина.

Избягвайте позиции, при които има хвърлени отблясъци върху монитора или контрастни сенки върху работния Ви плот. Не се препоръчва да се седи с гръб или с лице към прозорец, освен ако не са предвидени засенчващи и разсейващи светлината прегради. Ако използвате настолна лампа, позиционирайте я така, че да хвърля светлина под равнището на брадичката, за да не Ви заслепява.

2. ТЕМПЕРАТУРА

Особено важен фактор за комфортна среда на работа. Термометрите в офис пространствата трябва да са в границите между 18° С -25° С .

Лятото винаги ни прави по-неработоспособни, главно заради жегата. Усещането за студ обаче също носи дискомфорт. Ако сте по-зиморничави от колектива, не посягайте към термостата, носете си още една блуза.

3. ШУМ

Понякога обкръжаващите звуци могат да бъдат много разсейващи. Ако шумът Ви пречи и няма друг начин да го избегнете, сложете слушалки и пуснете любимата си музика.

4. ЦВЕТОВЕ

Ще Ви запознаем с няколко интересни факта за психологията на цветовете и това как те ни влияят.

ЧЕРВЕН - енергиен, топъл, стимулира сърдечната дейност, възприеман е като агресивен;

СИН - стимулира мислите и помага за концентрацията при комуникация, но се възприема като студен и неемоционален;

ЖЪЛТ - стимулиращ и повдигащ духа, но топлият му тон може да предизвика превъзбуда и нервност;

ЗЕЛЕН - балансиращ, внушава сигурност;

ЛИЛАВ - подбужда съзерцание, но прекалената му употреба може да доведе до твърде голяма вглъбеност и ниска концентрация;

ОРАНЖЕВ - стимулиращ и забавен, но не е препоръчително да доминира;

РОЗОВ - успокояващ, но може да бъде изтощаващ, ако се прекали с употребата му;

СИВ - неутрален;

ЧЕРЕН - сериозен, сложен, носи тежест;

КАФЯВ - сериозен, но топъл, внушава солидност и подкрепа;

БЯЛ - дава перспектива на пространството.

Подборът на цветове е важен, защото носи различни емоции. Разбира се, нюансите и наситеността на цветовете са безброй, но познанията ни за цветовете и тяхното въздействие могат да бъдат полезни при функционалното зониране на пространството.

5. РАСТЕНИЯ

От психологическа гледна точка, растенията подобряват концентрацията, намаляват стреса и увеличават продуктивността. Важен е подборът на растения - да пречистват въздуха.

Все повече навлизат като стандарт за работна среда и "зелените" офиси. Вертикалните градини са често използвани и много красиви. Живите растения създават различна атмосфера на обитаване.

6. ЕРГОНОМИЧНО ОБЗАВЕЖДАНЕ

Ергономията е комплексна наука, която изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между всички тези неща. Заради различните физически характеристики на всеки човек, позицията и височината на обзавеждането - стол, клавиатура, монитор - са индивидуални. Ето един полезен сайт, където може да проверите какви биха били идеалните за Вас параметри: https://www.ergotron.com/en-au/tools/workspace-planner

Повечето работни столове вече са ергономични - височината на сядане, ъгълът на облегалката и височината на подлакътниците се регулират. Има и бюра, чиято височина се регулира така, че може лесно да сменяте позицията си на работа от седеж в стоеж. Не е нужно да имате линийка и метър за да нагласите правилно работното си място, нужно е да знаете само няколко неща, които трябва да следите в позицията на тялото си.

Идеалната височина на бюрото е височината, която Ви позволява да пишете на клавиатурата с ръце и длани успоредни на пода, независимо дали сте в седнало или право положение. Ако сте седнали, стъпалата трябва да са стъпили стабилно, а краката да се побират комфортно под плота, така че да може свободно да кръстосате крака.

При избор на стол, трябва да подкрепя ниско гръбначния стълб, следвайки естествената му извивка. Изберете гъвкава облегалка, вероятно е да Ви е по удобно при 135° , а не при 90°.

Дълбочина на сядане – при облягане, сгъвката на коленете не трябва да опира седалката, но не трябва да е на повече от 2-3 пръста от нея. Височина на сядане – в седнало положение, стъпалата трябва да лежат спокойно на пода или на степенката.

Височината на подлакътниците не трябва да Ви кара да се прегъвате в раменете, нека ръцете Ви да се спускат свободно до тялото. Избор на материи – изберете дишаща или мрежеста материя, която да предпазва от прегряване.

Позиция на монитора.

Неправилното поставяне на монитора води до болки в гърба, врата и бърза умора в очите. Поставете го на нивото на очите, на 50-75 см разстояние и с ъгъл не по-голям от 15-20 градуса. Ако има прозорец, ориентирайте работното място и монитора си така, че той да е разположен странично, за да няма отблясъци. Следвайте правилото - 20 минути работа - 20 секунди почивка като гледате настрани.

Мишка и клавиатура. Когато използвате мишка и клавиатура, дръжте лактите и раменете си отпуснати, ръцете успоредни на пода, а китките отпуснати надолу. Изберете мишка с удобен за Вашата ръка размер.

7. ЗОНИ ЗА ПОЧИВКА

Доказан факт е, че работата трябва да се редува с регулярни почивки за по-добра продуктивност. В Япония дори е прието да се спи на работното място, за отмора на мозъка и сетивата.

Зоните за почивки са важен фактор в офис пространството. Световните примери за релакс кътове, ни вдъхновят да създаваме една по-добра работна среда и у нас.

 

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

JOIN OUR FAMILY

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram
bottom of page