РЕНОВИРАНЕ. ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПАЗИМ?

February 5, 2018

Няма спор, че всички обичат новото и модерното. Всеки мечтае за чисто нов дом без проблемите на старото жилище. Всеки иска да работи в чисто нова, модерна офис сграда с всички удобства на съвременния свят.

 

Във всичко това няма нищо лошо. Освен, когато разваляме.

 

Разваляме старото с минало и история, разваляме красивото, със собствен чар и стил, разваляме и събаряме. Това можем.

 

Световните столици постоянно се разширяват, строят се нови и нови сгради, цели квартали. Но новото винаги ли е по-добро от старото?

Защо изоставяме и не поддържаме? Защо събаряме сгради с история, понякога сгради от национално значение, за да построим на тяхно място офис сграда на тясна еднопосочна уличка в центъра на града, засенчила околните постройки и без достатъчно паркоместа? Защо занемаряваме цели спортни бази, за да построим зали с минимален бюджет, лоша градоустройствена локация или необмислен проект?

 

 

Вижте изоставения плувен комплекс "Червено знаме", София. Снимка: mysofia.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ние не можем да пазим, не се грижим за местата, където живеем, работим или просто гостуваме. Занемаряваме сгради, докато не започнат да се рушат с времето и е късно за поправки. Решението не е всички стари сгради в центъра на София да са в окаяно състояние и да чакаме една по една да станат негодни за обитаване. Решението не е и да ги съборим като обявим, че са опасни, за да се построи на тяхно място два пъти по-висока сграда с грозен калкан. 

 

Загуба на градска идентичност, атмосфера и разпознаване. Това е резултатът от нашето безхаберие.

 

Нека опазим това, което си заслужава, това, което има стойност и история. Ако ние самите поддържаме и реновираме правилно средата, която обитаваме, тя ще бъде много по-различна и приятна. 

Минавали ли сте скоро пеша край Военния клуб в София? Забелязвали ли сте как тази уникална сграда е загубила някогашния си блясък? Тя просто е сива, покрита с дебел слой прах. За грозните нови сгради може да обвинявате архитектите. За занемарените и непочистени обществени сгради може да обвиняваме градските управници. За неподдържаните и буквално изоставени жилищни сгради може да виним само нас самите – обитателите. Виновни сме всички.

 

Можеше ли НДК да запази вечните си каменни настилки и облицовки ако те просто бяха почистени и правилно обработени? Сега на тяхно място „блести“ вече очукан гранитогрес с имитираща камък шарка. Беше ли нужен ремонт за милиони, за да се разбиват старите, но качествени материали, или можеше просто да бъдат реновирани, почистени и, с леки намеси, подновени?

 

Можеше ли „Къщата с ягодите“ в центъра на София да бъде реставрирана години по-рано и сега да е галерия, музей, библиотека или дори модерна администрация, вписана в историческия облик? В момента тя гние от десетилетия и чака да бъде съборена от частен инвеститор.

Нужно ли е Захарна фабрика в София да е опасна развалина, или може да бъде превърната в съвременно публично пространство с каквато функция се сетите?

 

снимка: whata.org

 

А паметникът на Бузлуджа? За който идват туристи от цял свят и са принудени нелегално да се промушват през стърчащи железа и прашни камъни, за да успеят да влязат? (Вижте част от американски ски филм с уникални кадри от снежна Бузлуджа тук ).

 

Ако вложим средства в реновиране на стойностните сгради, а не в събаряне и изграждане на ново, то инвестицията ще бъде по-малка, а резултатът - по-значим. Не можем да строим евтино върху славното си минало. Трябва да се научим как да интегрираме съвременната среда в старата и архаичната. Разбира се не отричаме, че понякога по-добре е да се освободи пространство за новото. Това подсказва само контекста на средата и ние трябва да се съобразяваме с него.

 

В централните градски части на цяла Европа новото строителство е сериозно ограничено и е позволено само ако следва строги изисквания за вписване в околната автентична среда.

Крайно време е и у нас това да се случи. Дотогава ние апелираме да разпознаваме и ценим стойностните сгради с история, със значение и собствен стил. Да ги поддържаме и уважаваме, да съумяваме да интегрираме правилно модерната среда в тях.

 

 

За да Ви вдъхновим, ще Ви покажем само няколко от стотиците примери за вписване на съвременно пространство в рамките на исторически сгради.  

 

 

 

1. ОФИС

 

Софтуерна компания в сграда на железопътен хотел от 19-ти век.

www.archdaily.com

 

 

2. ХОТЕЛ

 

Бутиков хотел в историческа сграда във Валенсия, Испания.

caro-hotel

 

 

 

 

Хотел в 6 автентитчни сгради в Чайна Таун, Сингапур.

 Разказахме Ви за този минималистичен хотел тук

 

 

 

  

3. БИБЛИОТЕКА

 

Book club в автентична къща в Китай. 

www.archdaily.com

 

 

4. ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА  

 

 

Запазване на външните автентични каменни стени на къща в историческото градче Peraleda de la Mata, Испания.

peraleda-house

 

 

 

5. АПАРТАМЕНТ 

 

Пример за запазване на автентичната среда при проектиране на ново жилище в Барселона.

www.archdaily.com

 

 

 

6. РЕНОВИРАНА ГРАДСКА ЗОНА

 

MATADERO, Madrid

 

Специално внимание искаме да отделим на комплекс Matadero в Мадрид. Всеки, който е посетил това място, със сигурност е останал впечатлен от замисъла и умелото преобразуване на един исторически животновъден пазар от началото на миналия век в център за съвременно изкуство. Маtadero е не само реконструкция на стари сгради, той е изцяло нов тип обществена среда. Комплексът привлича любители на изкуството, любители на киното, туристи, посетители за спокойна разходка, за социални преживявания. Той е съвкупност от много функции в рамките на исторически сгради и техните прилежащи пространства, преливащи умело към градския парк. 

 

Сградите някак напомнят за руините на Захарна Фабрика в София, и това е един чудесен пример в какво може да се превърне тя и пространствата около нея. Matadero също е далеч от центъра на града, но дори и в делнични дни комплексът е силно посещаван от туристи и е изпълнен с живот и фукнция. 

 

 снимки PLAN IDEA

 

 

ИЗЛОЖБЕН  ХАНГАР 16, MATADERO

 

 

www.archdaily.com

 

 

 

КИНО ЦЕНТЪР, MATADERO

 

www.archdaily.com

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

May 4, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram

c 2020 PLAN IDEA All Rights Reserved

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon