top of page

КУХНЯТА

Как да бъде удобна и красива?

Темата за кухнята е наистина необятна. Ние, разбира се, няма да успеем да обхванем всичко, но поне ще се опитаме да ви представим най-основното и полезно, което трябва да знаете.


Голяма част от живота вкъщи се върти около кухнята. Важно е да е удобна, мулти-функционална, и не на последно място - красива. Обикновено кухнята заема най-много от предвидения бюджет за обзавеждане на едно жилище, и затова е от голямо значение да е проектирана правилно.


Ще разгледаме различни по тип кухни, начин на разположение, необходими инсталации, видове шкафове, съвети за максимално удобно използване, видове материали.Основни зони на кухнята:

1. зона хладилник

2. зона мивка (мивка, съдомиялна машина)

3. зона готвене (готварска фурна, котлони, микровълнова фурна)

4. плот за работа и място за съхранение на кухненска посуда

Типове кухни :

Ще разгледаме няколко основни типа кухни, в зависимост от конкретното помещение. Възможни са 3 типа на разположение :

1. Линеарни /в това число: в 2 успоредни линии или с остров/

2. Г - разпределение /в това число: Г-разположение с остров/

3. П - разпределение

За най-удобно разположение на отделните компоненти в кухнята, е достатъчно да следваме едно просто правило, а именно схемата :мивка → плот за работа → готварска печка

измиваме продуктите → нарязваме и ги обработваме → готвим

Хладилникът най-удобно се разполага в близост до мивката.

Дали ще бъде в линия или триъгълник в зависимост от пространството, тази схема е безотказна за удобно разположение на кухнята. Това е най-краткият път за действие и ако двама работят едновременно, вероятността да си пречат е сведена до минимум.

Максимална използваема площ за съхранение имаме при линеарната схема. Всички шкафове са лесно достъпни, отсъстват неизползваемите ниши.


При Г-разположение се получава ъгъл, който често остава трудно достъпен и непрактичен. А при П-разположение на кухнята, ъглите са 2. Съществуват най-различни механизми и решения на мебелните компании и фирмите за обков за ъглови шкафове. Има няколко типови решения.


Линеарна кухня с остров и класическа схема: хладилник→ мивка→ плот за работа→ готварска печка. Може да компенсирате дългото разстояние от въздуховода до аспиратора, като изберете по-мощен такъв.


Кухня с Г-разпределение и класическа схема: мивка→ плот за работа→ готварска печка. Хладилникът е разположен далеч от мивката. Предвидени са 15 см ниша от стената до кухнята, за събиране на завеси. В тази кухня проблемът е, че коминът в ъгъла позволява разполагане на аспиратор само по дългата страна на кухнята.Малка кухня с П- разпределение. Обособяване на бар зона към дневната. Решение на ъглов шкаф със специален механизъм. Схема мивка → плот за работа→ готварска печка.

Основни компоненти на кухнята:

1. ХЛАДИЛНИК


▪ Инсталации :

За свързване на хладилника е необходим единствено контакт, зад него или максимално близо до него, с възможност за лесен достъп. Препоръчва се извеждане на контакта ниско, близо до дъното на хладилника (около 10 см над подовата настилка), или над хладилника (190 см от подовата настилка, ако сте избрали стандартен хладилник за вграждане 180 см висок)


▪ Видове и размери :

Хладилникът е най-големият уред в кухнята и често изграждането на дизайна започва от него. Той може да бъде вграден, като част от цялостния дизайн на кухнята, или да е свободностоящ. Изборът на свободностоящ хладилник с характерен отличаващ се дизайн може да го превърне в акцент в кухнята.

Хладилниците за вграждане са незабележими, вписват се идеално в корпусите на кухнята. При свободностоящите хладилници, допряни до кухненски шкафове или стена, се получават няколкосантиметрови ниши от двете им страни, в които неминуемо се натрупват отпадъци и прах.

Стандартните хладилници са с височина 180 см и ширина 60 см. Вградените хладилници се повдигат на крачета около 10 см, за да се осигури свободна циркулация на въздух отдолу, а над тях се предвижда свободно пространство от около 10 см.2. МИВКА


▪ Инсталации :

Мивката има нужда от изводи за канал (ф50) и вода (топла и студена). Най-често изводите са разположени осово на мивката. Леко изместените инсталации не представляват проблем при свързването.


▪ Видове и размери :

На пазара има голямо разнообразие на кухненски мивки. Ние препоръчваме мивката да се избира заедно с плота на кухнята, за да бъдат с единен дизайн и да се възприемат като едно цяло.

Мивките могат да бъдат монтирани в модул на кухненски шкаф с широчина от 45 см, 60 см и повече, в зависимост от дизайна на кухнята.

Има мивки за монтаж над плот и под плот. Ако изберете термоплот за вашата кухня, то изборът ви се ограничава до мивка с монтаж над плота. При плотове от камък (естествен, технически, кварцов и др.) и двата варианта мивки са възможни.

Разнообразието на материалите за изработка е голямо. Могат да са от :


  • стомана,

  • керамика,

  • инокс,

  • гранит (силгранит)

Мивка 50 см от силгранит в цвета на плота. Монтаж под плот. Плот от естествен камък.

Мивка 50 см от силгранит в цвета на плота. Плот от технически камък зарязан под 45 градуса в областта на мивката.

3. СЪДОМИЯЛНА


▪ Инсталации :

За съдомиялна машина са необходими изводи за студена вода, канал и контакт. Съдомиялните за вграждане имат едно основно изискване - да няма нищо зад тях. Контактът за включване и ВиК изводите, се разполагат встрани от местоположението на съдомиялната машина. Това се налага поради голямата дълбочина на миялните машини.

Най-практично и съответно най-често прилагано е разположението на съдомиялната точно до модула с мивка. Така не е задължително да имате две двойки изводи за канал и вода. Използват се специални ВиК връзки от изводите за мивката към съдомиялната. Контактът също се разполага встрани от миялната машина. Ако е в зоната на мивката, най - добре е да е колкото се може по-далеч и над изводите за канал и вода.


▪ Видове и размери :

Съдомиялните машини за вграждане са предимно за кухненски модул от 45 см или 60 см широчина.


4. ГОТВАРСКА ФУРНА


▪ Инсталации :

За фурната ви е необходим ел. извод на твърда връзка. Това е чакащ силнотоков кабел (без да е монтиран контакт). Изводът се разполага зад фурната.


▪ Видове и размери:

Обикновенните готварските фурни за домашни условия заемат кухненски модул с ширина от 60 см (съществуват и по-широки професионални уреди). Препоръчителни са фурните за вграждане, по същите съображения както при хладилниците, но съществуват и готварски фурни със специфичен дизайн, които са проектирани да бъдат свободностоящи (фурна+котлони) и да са акцент в кухнята.

В последните години има тенденция вградените фурни да се разполагат високо, на 90 см от пода /на височината на работния плот/. Вградените уреди позволяват отделянето на котлони и фурна, и дават свобода на разположение.


5. КОТЛОНИ


▪ Инсталации :

Също както при фурната, за електрическите котлони е необходим само ел.извод на твърда връзка за свързване, разположен малко под нивото на кухненския плот. При комбинирани и газови котлони е необходим и извод за газ.


▪ Видове и размери :

Готварските котлони не са обвързани с конкретен размер кухненски модул. Класическото решение е да се поставят центрирани на модул от 60 см, а под тях да е разположена фурната. Но често конкретните обстоятелства и желания налагат и други решения. При по-малка дължина на работен плот, за предпочитане е плоча с 2 готварски котлона. Тя е с двойно по-малка широчина и спокойно може да се разположи в едната половина на кухненски модул от 60 см.

Най-старият вид на пазара са обикновенните електрически плотове, които са изработени от чугун.

Съвременни решения са котлоните за вграждане от стъклокерамичен и индукционен плот. Те могат да бъдат с механично или сензорно управление.


Готварска фурна, съобразена с цвета на шкафовете, плоча с 2 котлона за повече свободен плот и незабележим аспиратор. Вграден хладилник и вградена съдомиялна с ширина 60 см до мивката.


6. АСПИРАТОР

▪ Инсталации :

Кухнеския аспиратор се нуждае от ел.извод на твърда връзка и въздуховод Ф160 мм. Колкото по-далеч е разположен аспираторът от вертикалния клон на въздуховдните тръби, толкова по-малко ефективен ще бъде той.

▪ Видове и размери :

Видът на аспиратора е важна и деликатна тема. Често най-удачният избор предвид съотношението цена-качество с неприемлив външен вид и дизайн. Правилните подходи за избор са два: да бъде изцяло скрит и почти незабележим, или да бъде акцент в дизайна на кухнята.


Незабележим аспиратор.

Незабележим аспиратор.

ГОТОВА КУХНЯ ИЛИ КУХНЯ ПО ПОРЪЧКА?


Този въпрос неминуемо излиза на дневен ред и ни вълнува най-много, когато правим планове за изграждане на нова кухня. Тук ще разгледаме плюсове и минуси на двата варианта.

→ ГОТОВА КУХНЯ :

ДИЗАЙН И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

- съобразяване с наличното;

- без възможност за индивидуални решения;

- преправяне на крайни модули, за напасване в конкретното помещение;

+ интересни готови решения за кухненски острови, чекмеджета и др.ЗАЛОЖЕНИ МАТЕРИАЛИ

- предимно израбтока с по-нисък клас материали, с малък избор на цветове;ЦЕНА

+ готовите кухни с по-нисък клас материали имат ниски цени;

+/- готовите кухни, изработени от по-висок клас материали, имат цени доближаващи се до цените на кухните по поръчка със същите материали;СРОК

+ значително по-кратък;МОНТАЖ

- изисква преправяне на крайни модули;

- заради ограничения избор на видове и размери плотове, често се налага снаждане на плот;

- възможно е преправяне на модули, заради различни видове кухненски уреди;УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

+ бързо и евтино- подходящ вариант за малък бюджет;

+ подходящ избор при жилища за временно ползване или жилища за отдаване под наем;

+ подходящ избор за офисни и друг тип обществени помещения;

- неудовлетворителен избор при наличието на конкретни желания и изисквания за кухнята;

- неудовлетворителен избор при търсене на дизайн и трудно напасване с цялостния интериор на жилището/офиса т.н.;Готови решения от Икеа.→ КУХНЯ ПО ПОРЪЧКА :ДИЗАЙН И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

+ абсолютно индивидуално решение, съобразено с възможностите на пространството и вашите желания и изисквания;

+ консултация и изготвяне на индивидуален проект от специалист;

+ изготвяне на конкретна оферта за изработка и монтаж;

+ съобразяване със специфични размери и видове на избраните кухненски уреди;ЗАЛОЖЕНИ МАТЕРИАЛИ

+ богат избор на материали, цветове, текстури, механизми;

+ възможност за използване на същите материали, както в останалата част от жилището/помещението;ЦЕНА

- в повечето случаи цената е по-висока от тази на готова кухня, изработена със същите материали*;СРОК

- срокът за изработка, доставка и монтаж е значително по-дълъг;МОНТАЖ

+ монтажът е значително улеснен;УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

+ крайният резултат от кухня по индивидуален проект със сигурност носи удовлетворение;

+ съобразяване с цялостния интериор и дизайн на жилището / помещението;

+ изборът на качествени материали, устойчиви във времето, съчетани с красиви детайли, правят облика на кухнята уникален;

- често дългият срок и цената на изработка и монтаж отказват клиентите да изберат кухня по поръчка.
* Забележка : Тук искаме да вмъкнем и нашите лични наблюдения като архитекти. Опитът показва, че не винаги кухнята по поръчка в крайна сметка е по-скъпа от готовата кухня. В повечето случаи наистина е така, но със сигурност не е задължително и зависи предимно от заложените материали и механизми. Понякога цените се доближават много, когато са заложени подобни решения.

Често големите фирми използват примамливи реклами за много евтини кухни. Но дали качеството си заслужава? А монтажът включен ли е? На картинка всичко изглежда чудесно, но в действителност?


Както при всеки един продукт, така и при материалите за кухни, има и скъпи, и евтини продукти, качествени и некачествени. Визуално може и да изглеждат подобно, но във времето разликата ще си проличи.

Тук е мястото да обърнем внимание на най-често използваните материали за кухни:

МАТЕРИАЛИ И ДЕТАЙЛИ

КОРПУС

Корпус се нарича вътрешността на кухненските шкафове. Той е конструкцията на цялата кухня. Най-често се изпълнява от ПДЧ плоскости с дебелина 18мм. ПДЧ материалът е изключително здрав, лесен за поддръжка и има дълъг живот. Атрактивната му цена го прави често използван.

ВРАТИЧКИ

Вратичките на шкафовете създават обликът на кухнята. Най-често се изработват от :

- ПДЧ плоскости

- MDF плоскости

- Масивна дървесина

- Шперплат

- Стъкло (за вратички на горен ред шкафове) и др.

Съвет: Подмяната само на вратичките след години експолоатация може да създаде усещането за изцяло нова кухня.Изборът на материал за вратичките, е обвързан винаги и с избора на дръжки. Дръжките могат да бъдат стандартни или скрити / вкопани. Стандартните дръжки се монтират на всички видове материали, но вкопани или скрити дръжки не се използват при работа с ПДЧ материал, заради грубата му вътрешност.Скрити дръжки в МДФ вратички

Вкопани дръжки

Скрити дръжки в МДФ вратички

Кухня със стандартни дръжки в цвета на шкафовете

Кухнeнски шкафове с фини дръжки в златисто

ПЛОТ / ГРЪБ

Най-експлоатираният елемент на кухнята е плотът. Важно е той да се поддържа и почиства лесно, да не се захабява с времето, да бъде практичен и цветово съобразен.

Плот на кухня може да бъде изработен от:

- технически камък

- естествен камък

- термоплот

- масив

- неръждаема стомана

- бетон

- шперплат

- композитен материал - дектон, кориан и др.

Термоплотът е широко разпространен, заради добрата му издръжливост и ниската цена. Разбира се той има доста недостатъци по отношение на дизайн и стилистика. Има ограничения в избора на цветове, дебелина и дължина.
Плот от масив, гръб от плочки, вратички от MDF с метални дръжки.

Плот от бетон, гръб от същия материал, вратички от MDF със скрити дръжки.

Гърбът на кухнята се изработва от :

- материала на плота

- плочки

- термоустойчиво стъкло и др.

Съвет: Ако се спрете на плочки за гръба на кухнята, не избирайте много малки или такива, които изискват големи фуги (некалибровани) - колкото повече фуги, толкова по-трудно за чистене.

Плот и гръб от камък. Отпред виждаме много тънък и фин плот от камък. Но при мивката може да видите реалната дебелина на плота. Този ефект се получава чрез зарязване на камъка, и може да създаде много фин и съвременен детайл на кухнята.

МЕХАНИЗМИ


Механизмите са скритата уловка във всяка кухня. Ако те не са качествени, вратичките ви ще провиснат след време, ще започнат да се разхлабват, да не се затварят добре или просто да скърцат. От тях често идва и съществената разлика в цените на готовите кухни и кухните по поръчка.


Механизмите могат да допринесат в голяма степен за визията на кухнята и търсените ефекти.

Долни шкафове на кухня с пуш механизми.

За всеки един компонент в кухнята има огромно разнообразие от материали, детайли, цветове и финиши. За да се спрете на най-правилния избор за вас и конкретното ви помещение, искаме да ви насърчим да се обърнете към специалисти за предварителен проект, когато изграждате новата си кухня. Проектът ще ви спести нерви и средства за преработки в последствие. Ще си спестите също ценно време и ще изпълните всичките си желания за мечтаната кухня.

 

Kommentare


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

JOIN OUR FAMILY

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram
bottom of page