top of page

ТОКИО АПАРТМЕНТ /Tokyo Apartment/


архитект: Соу Фуджимото /architect: Sou Fujimoto/

клиент: Шундзо Уеда /client: Shunzo Ueda/

„ ...в памет на жена ми...“

В следващите редове няма да ви представим известна къща на известен архитект, колкото история свързана със създаването ѝ.

И все пак, архитект на тази къща, намираща се в жилищен квартал в Токио, Япония, е Соу Фуджимото /Sou Fujimoto/, а къщата е по-известна с името Токио Апартмент /Tokyo Apartment/ и е построена през 2010г. Съставена е от няколко мини апартамента, ясно разграничими с формата на отделни къщички - подредени във височина една над друга, които се отдават под наем.

Относно характеристиките на сградата, с тях може да се запознаете тук: www.iconeye.com/architecture, или тук: www.dezeen.com/2010/10/05/tokyo-apartment-by-sou-fujimoto-architects/.

Преди всичко е важно да се отбележи, че Соу Фуджимото /Sou Fujimoto/ е световно известен, многократно награждаван, млад, японски архитект. Неговите слава и потенциал му отреждат постоянна заетост с висококачествени, експериментални проекти и много високи хонорари.

Имахме щастието да видим тази къща на живо и късмета да се срещнем със собственика ѝ – г-н Шундзо Уеда /Shunzo Ueda/- около 55-60 годишен мъж с дълга коса, започнала вече да посивява/. Когато пристигнахме на адреса и започнахме да разглеждаме и снимаме къщата, г-н Уеда ни е забелязал някъде отвътре и сам дойде да се запознае с нас /проява на нетипично за японец любопитство/. Въпреки, че най-вероятно сме смутили по някакъв начин спокойствието му, собственикът изглеждаше усмихнат, дружелюбен и донякъде се радваше, че проявяваме интерес към къщата.

След кратко запознанство и размяна на любезности, г-н Уеда започна да ни разказва за къщата, повеждайки ни на разходка около и по нея, по-точно по външните стълби между отделните покриви /не можахме да я видим отвътре, тъй като всички апартаменти бяха отдадени под наем/. Той спомена, че отдавна, заедно с жена си, са си мечтаели за някакъв общ бизнес свързан с отдаване на имоти под наем. За съжаление не са имали достатъчно средства, за да започнат такъв. С течение на времето тази им идея все повече се е отдалечавала от съзнанието им, докато била напълно забравена. За най-голяма жалост в някакъв момент от живота им, жена му заболяла и починала. Г-н Уеда изпаднал в дълбока мъка и някъде между моментите на страдание си спомнил за мечтата им за общ бизнес. Тогава решил, в памет на жена си, на всяка цена да я осъществи. Притежавал малко парче земя близо до централните части на Токио, но все още нямал достатъчно пари за да направи проект и построи къща.

Няма да е преувеличено ако се каже, че голяма част от японците, от обща култура, познават имената и творчеството на най-изявените им архитекти. Такъв бил случаят и с г-н Уеда. Той много искал да наеме голям, реномиран професионалист, който да направи проект. Сподели ни, че много харесвал Соу Фуджимото, харесвал проектите му, философията му. Чел е негови статии, гледал е негови интервюта. Събрал смелост и се свързал се архитектурното студио на Соу Фуджимото, без да възлага големи очаквания, защото знаел, че хонорарите на архитекти от това ниво понякога струват колкото самата къща. И все пак разказал на Соу Фуджимото за плановете си, за загубата на съпругата си, за желанието му в нейна чест да сбъдне общата им мечта. Архитектът приел присърце думите на клиента, който на този етап не можел да си позволи да плати за проект. Предложил да направи проект, който да бъде изплатен в бъдеще, когато това е възможно. Дори, разказвайки го на нас, години по-късно си личеше, че г-н Уеда се вълнува. Така той реализирал тази обща мечта, изплатил проекта, завързал приятелство със Соу Фуджимото.

В крайна сметка се е получил един прекрасен проект и се е реализирала една нетипична сграда, която радва собственика и посетителите ѝ, носи чест и слава на архитекта.

Цялата ни импровизирана среща-разходка с г-н Уеда продължи 10-15 мин.

Време, за което ние научихме любопитни неща за къщата, която до този момент сме виждали само по списания или в интернет, любопитни неща за собственика ѝ, и за архитекта. След тези 10-15 мин. сякаш започнахме да харесваме тази къща малко повече.

Не знаем дали г-н. Уеда разказва това на всеки, който се спре пред неговата къща, даже това не е и толкова важно. Предполагаме, че зад всяка къща /разбирай дом, сграда и тн./ било то красива или грозна....зад чисто комерсиалните интереси, стои и някоя лична история - било то красива или грозна. Понеже знем тази от първо лице – решихме да я споделим с вас.

Снимки Plan Idea от 03.05.2014г.

 

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

JOIN OUR FAMILY

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram
bottom of page