5 ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАМЕ ПРИ ИЗБОР НА ЖИЛИЩЕ

June 21, 2016

 Рано или късно, повечето от нас стигат до етап покупка на ново жилище. Малко или голямо, на изплащане или не, предвидено за самите нас или за внуците, има едно правило - изборът никога не е лесен. Ще Ви запознаем с няколко често срещани грешки при избора и покупка на ново жилище. Съветваме Ви да не правите всички грешки накуп!

 

 

 

 

 

1. ВЕДНАГА СЕ „ХВЪРЛЯМЕ“ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ

Разбира се, всички търсим най-добрата оферта и със сигурност цената е най-определяща в избора. Често ниските цени предвещават лошо качество, лошо разположение или „тежести“ на недвижимия имот.

Какво значи лошо качество на строителство? Често си казваме – „Виждам го апартамента и всичко му е наред – има стени, дограма, инсталации, тераса...“. При строителството обаче има много неща, които не виждаме, а те са най-важни. Не виждаме има ли поставена хидроизолация на терасите и добре ли е направена. Не виждаме колко сантиметра топлоизолация е заложена и дали инсталациите са изпълнени както трябва. Нашият съвет е да питате.  За всичко. 

Лошото разположение може да включва изложение към шумна улица, засенчване от съседни сгради, полу-вкопано жилище. Добре е да знаете, че изцяло северните апартаменти са забранени в България. Предпочитаните изложения за жилищни помещения са юг, югоизток, югозапад, изток. Помещенията със западно изложение, разположени на последни етажи са подложени на ежедневно прегряване в топлите месеци на годината. Необходима е допълнителна слънцезащита и климатизация, които ще натоварят бюджета. В повечето райони у нас,  изложения североизток и северозапад не са предпочитани.

 

 

 

 

Какво означава "тежести"? Недвижим имот с тежести се нарича такъв с неуредена документация, обикновено от правна гледна точка. Това може да е конфликт между наследници и собственици, разлика между одобрен проект и нотариален акт и др.  Когато собственик на имот не вижда лесен изход за справяне с документацията на имота си, той стига до продажба на много атрактивна цена. Затова внимавайте какво купувате. Консултирайте се с правно лице.

 

 

2. ДОВЕРЯВАМЕ СЕ ЛЕСНО

Колкото повече информация имате за имота, толкова по-лесно ще направите избор. Не се доверявайте само на суперлативи и хвалби. Всеки продавач представя продукта си като най-качествен и добър. Виждали ли сте на пазара за зеленчуци да пише „червени домати отвън, но зелени отвътре“ ? 

Най-доброто решение за Вас може да вземете само Вие, спрямо Вашите нужди и изисквания. Бъдете информирани и питайте за всичко.

Питайте задължително за :

 

- преградните стени – В строителството около 2000г. се срещат жилища с преградни стени YTONG. Mатериалът Ytong има много качества, но добрата шумоизолация не е сред тях. Има вероятност да чувате съседите.

 

- дограмата – Дограмата и стъклопакетите са много важни за комфорта на обитаване. Това е основно перо в бюджета при строителството на една сграда. Алуминиевата дограма е с по-висока цена, но има ред предимства и е показател за по-качествено строителство. На пазара започват да се налагат тройни стъклопакети с по-високи топло- и звуко-изолационни качества. В стандартното строителство се залага PVC дограма с двойни стъклопакети.

 

- изолациите – Топлоизолацията осигурява комфорта във Вашето жилище. Важно е  какъв тип материал се използва (EPS, XPS, минерална вата, PUR, PIR...) и дебелината на заложения слой. Според действащите в момента топлотехнически нормативи е необходимо да се използва около 10 см. топлоизолация за стени и 12-15 см. за покриви. Добре изолираното жилище осигурява ниски месечни разходи. При избор на жилище на последен етаж е много важно изпълнението на покрива. Добре изпълнените детайли гарантират нормалната функция на покрива с години, а качествената хидроизолация ще осигури необходимата защита. Най-често използваната хидроизолация в съвременното строителство е битумната, а последните години на пазара се наложиха и различни видове PVC изолации. 

 

-  инсталациите и отоплението – Жилищата с ТЕЦ са предпочитани с наличието на топла вода и липсата на нужда от бойлер, който заема ценно пространство в жилището. В новото качествено строителство се предвиждат допълнително и климатични системи.

 

поддръжката на общите части – понякога инвеститори на нови сгради предлагат толкова високи такси за поддръжка, че дори успяват да откажат клиентите си от покупка.

 

 

 

3. ХАРЕСАЛИ СМЕ СИ ТОЧНА ЛОКАЦИЯ ИЛИ КВАРТАЛ И НЕ ПОГЛЕЖДАМЕ ДРУГО

 

Това е много честа грешка при избора на жилище в голям град. Месеци наред купувачи търсят и гледат жилища в точно определен район. Наемат армия от брокери с ясни изисквания за апартамент в конкретен квартал. След няколко десетки огледа, купувачите сами занижават критериите си, защото виждат, че не могат да намерят това, което търсят. А понякога се получава и обратното – склонни са да надвишат бюджета си с много, за да вземат жилище, което не е по силите им. Само и само да е точно ТАМ.  Не правете тази грешка, а проучете всички възможности и всички райони.

 

 

4. НЯМАМЕ ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА РАЗМЕРИТЕ НА ПОМЕЩЕНИЯТА

Когато клиенти оглеждат имот с цел покупка или наем, най-често виждат помещенията празни, неизмазани, без осветление и настилка (в ново строителство). В други случаи – пълни с много мебели и вещи на предишни собственици.

В първия случай помещенията изглеждат големи, защото са празни. Визуално си представяме едно, а след като внесем всички необходими мебели виждаме, че няма място за всичко. Проверете размерите и квадратурите на стаите : 

- Ще може ли спокойно да се разположи легло и гардероб в спалнята и ще има ли място за нощни шкафчета, за скрин, тоалетка и всичко, което си представяте?

- Ще може ли да съберете закачалка, портманто, шкаф за обувки или гардероб за връхни дрехи в коридора?

- Ще има ли място в кухнята за всички уреди, които използвате?

Във втория случай попадаме на жилища, препълнени със стари вещи на предишни собственици. В първия момент помещенията изглеждат малки, тъмни и неприветливи. Обемът на мебелите може коренно да промени визуалната представа за едно помещение. Представете си стаите празни, измерете разстоянията, направете списък с нужните Ви мебели. И поръчайте изготвяне на план с възможности за обзавеждане от PLANIDEA.

 

 

5. ИСКАМЕ ВСИЧКО

 Когато влагаме средства в недвижим имот, ние инвестираме в дългосрочен план. За около 90% от всички нас това е най-голямата инвестиция в живота ни. Дали ще купим жилище за семейството или ще наемем помещение за бизнеса, вложените средства са в големи размери. Затова е нормално да искаме най-доброто и да търсим имот, който да отговаря на всичките ни изисквания.

Нашият съвет е да направите списък с Вашите изисквания към мястото, което търсите :
 

 • желана локация

 • точна квадратура

 • горна ценова граница 

 • гледка и изложение

 • етажност

 • ново строителство

 • осигурено паркиране или  в близост до градски транспорт


Подредете приоритетите по важност. Първите 3 са най-важни. Нека те бъдат водещи в избора Ви.  

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

May 4, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram

c 2020 PLAN IDEA All Rights Reserved

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon