top of page

5 ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАМЕ ПРИ ИЗБОР НА ЖИЛИЩЕ


​Рано или късно, повечето от нас стигат до етап покупка на ново жилище. Малко или голямо, на изплащане или не, предвидено за самите нас или за внуците, има едно правило - изборът никога не е лесен. Ще Ви запознаем с няколко често срещани грешки при избора и покупка на ново жилище. Съветваме Ви да не правите всички грешки накуп!

1. ВЕДНАГА СЕ „ХВЪРЛЯМЕ“ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ

Разбира се, всички търсим най-добрата оферта и със сигурност цената е най-определяща в избора. Често ниските цени предвещават лошо качество, лошо разположение или „тежести“ на недвижимия имот.

Какво значи лошо качество на строителство? Често си казваме – „Виждам го апартамента и всичко му е наред – има стени, дограма, инсталации, тераса...“. При строителството обаче има много неща, които не виждаме, а те са най-важни. Не виждаме има ли поставена хидроизолация на терасите и добре ли е направена. Не виждаме колко сантиметра топлоизолация е заложена и дали инсталациите са изпълнени както трябва. Нашият съвет е да питате. За всичко.

Лошото разположение може да включва изложение към шумна улица, засенчване от съседни сгради, полу-вкопано жилище. Добре е да знаете, че изцяло северните апартаменти са забранени в България. Предпочитаните изложения за жилищни помещения са юг, югоизток, югозапад, изток. Помещенията със западно изложение, разположени на последни етажи са подложени на ежедневно прегряване в топлите месеци на годината. Необходима е допълнителна слънцезащита и климатизация, които ще натоварят бюджета. В повечето райони у нас, изложения североизток и северозапад не са предпочитани.

Какво означава "тежести"? Недвижим имот с тежести се нарича такъв с неуредена документация, обикновено от правна гледна точка. Това може да е конфликт между наследници и собственици, разлика между одобрен проект и нотариален акт и др. Когато собственик на имот не вижда лесен изход за справяне с документацията на имота си, той стига до продажба на много атрактивна цена. Затова внимавайте какво купувате. Консултирайте се с правно лице.

2. ДОВЕРЯВАМЕ СЕ ЛЕСНО

Колкото повече информация имате за имота, толкова по-лесно ще направите избор. Не се доверявайте само на суперлативи и хвалби. Всеки продавач представя продукта си като най-качествен и добър. Виждали ли сте на пазара за зеленчуци да пише „червени домати отвън, но зелени отвътре“ ?

Най-доброто решение за Вас може да вземете само Вие, спрямо Вашите нужди и изисквания. Бъдете информирани и питайте за всичко.

Питайте задължително за :

- преградните стени – В строителството около 2000г. се срещат жилища с преградни стени YTONG. Mатериалът Ytong има много качества, но добрата шумоизолация не е сред тях. Има вероятност да чувате съседите.

- дограмата – Дограмата и стъклопакетите са много важни за комфорта на обитаване. Това е основно перо в бюджета при строителството на една сграда. Алуминиевата дограма е с по-висока цена, но има ред предимства и е показател за по-качествено строителство. На пазара започват да се налагат тройни стъклопакети с по-високи топло- и звуко-изолационни качества. В стандартното строителство се залага PVC дограма с двойни стъклопакети.

- изолациите – Топлоизолацията осигурява комфорта във Вашето жилище. Важно е какъв тип материал се използва (EPS, XPS, минерална вата, PUR, PIR...) и дебелината на заложения слой. Според действащите в момента топлотехнически нормативи е необходимо да се използва около 10 см. топлоизолация за стени и 12-15 см. за покриви. Добре изолираното жилище осигурява ниски месечни разходи. При избор на жилище на последен етаж е много важно изпълнението на покрива. Добре изпълнените детайли гарантират нормалната функция на покрива с години, а качествената хидроизолация ще осигури необходимата защита. Най-често използваната хидроизолация в съвременното строителство е битумната, а последните години на пазара се наложиха и различни видове PVC изолации.

- инсталациите и отоплението – Жилищата с ТЕЦ са предпочитани с наличието на топла вода и липсата на нужда от бойлер, който заема ценно пространство в жилището. В новото качествено строителство се предвиждат допълнително и климатични системи.

- поддръжката на общите части – понякога инвеститори на нови сгради предлагат толкова високи такси за поддръжка, че дори успяват да откажат клиентите си от покупка.

3. ХАРЕСАЛИ СМЕ СИ ТОЧНА ЛОКАЦИЯ ИЛИ КВАРТАЛ И НЕ ПОГЛЕЖДАМЕ ДРУГО

Това е много честа грешка при избора на жилище в голям град. Месеци наред купувачи търсят и гледат жилища в точно определен район. Наемат армия от брокери с ясни изисквания за апартамент в конкретен квартал. След няколко десетки огледа, купувачите сами занижават критериите си, защото виждат, че не могат да намерят това, което търсят. А понякога се получава и обратното – склонни са да надвишат бюджета си с много, за да вземат жилище, което не е по силите им. Само и само да е точно ТАМ. Не правете тази грешка, а проучете всички възможности и всички райони.

4. НЯМАМЕ ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА РАЗМЕРИТЕ НА ПОМЕЩЕНИЯТА

Когато клиенти оглеждат имот с цел покупка или наем, най-често виждат помещенията празни, неизмазани, без осветление и настилка (в ново строителство). В други случаи – пълни с много мебели и вещи на предишни собственици.

В първия случай помещенията изглеждат големи, защото са празни. Визуално си представяме едно, а след като внесем всички необходими мебели виждаме, че няма място за всичко. Проверете размерите и квадратурите на стаите :

- Ще може ли спокойно да се разположи легло и гардероб в спалнята и ще има ли място за нощни шкафчета, за скрин, тоалетка и всичко, което си представяте?

- Ще може ли да съберете закачалка, портманто, шкаф за обувки или гардероб за връхни дрехи в коридора?

- Ще има ли място в кухнята за всички уреди, които използвате?

Във втория случай попадаме на жилища, препълнени със стари вещи на предишни собственици. В първия момент помещенията изглеждат малки, тъмни и неприветливи. Обемът на мебелите може коренно да промени визуалната представа за едно помещение. Представете си стаите празни, измерете разстоянията, направете списък с нужните Ви мебели. И поръчайте изготвяне на план с възможности за обзавеждане от PLANIDEA.

5. ИСКАМЕ ВСИЧКО

Когато влагаме средства в недвижим имот, ние инвестираме в дългосрочен план. За около 90% от всички нас това е най-голямата инвестиция в живота ни. Дали ще купим жилище за семейството или ще наемем помещение за бизнеса, вложените средства са в големи размери. Затова е нормално да искаме най-доброто и да търсим имот, който да отговаря на всичките ни изисквания.

Нашият съвет е да направите списък с Вашите изисквания към мястото, което търсите :

  • желана локация

  • точна квадратура

  • горна ценова граница

  • гледка и изложение

  • етажност

  • ново строителство

  • осигурено паркиране или в близост до градски транспорт

Подредете приоритетите по важност. Първите 3 са най-важни. Нека те бъдат водещи в избора Ви.

 

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

JOIN OUR FAMILY

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram
bottom of page