top of page

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПЕРВАЗИ ЗА ДОМА?


Една малка подробност, на която никога не обръщаме голямо внимание - первазите, може да развали или да завърши цялостната визия на интериора. Този дребен на пръв поглед детайл на е често пренебрегван.

Тук ще Ви покажем, че изборът на первазите е сериозен елемент от интериорното решение и трябва да се съобрази с мебелите, с цвета на стените и вратите, със стила на обзавеждането.

Практиката показва, че рядко первазите в същия цвят на настилката са най-доброто решение. Нека разгледаме стените, пода и тавана като геометрични плоскости, съставящи едно помещение. Ако настилката и стените контрастират като тон, то поставянето на первази в цвета на пода ще изкриви възприятието на 2D плоскостта. Визуално помещението ще изглежда като плитък съд с ниски страници.

Най-разпространените первази по магазините са с минимална височина 50 mm и стигат до 120 mm и повече. Стъпката им на пода е средно 12 - 20 mm, в зависимост от какъв материал са. Това ясно показва, че первазите с по-големия си габарит принадлежат по-скоро към стените като завършващ елемент, отколкото към пода.

Съветваме Ви изборът на первазите да бъде съобразен с цвета на стените.

Проект Plan Idea

При предимно бели или светли стени в помещенията, ние предпочитаме и препоръчваме използването на бели первази. Бялото се слива с белите стени и се възприема като едно цяло, без "отсичане" с контрастиращ елемент.

Белите первази са може би най-трудни за поставяне. При тях неравностите на стените и пода могат да се видят най-отчетливо. Ето защо и майсторите ги избягват. При цветните первази несъвършенствата от строителството не се отчитат от окото и монтирането им е много по-лесно и бързо.

Стигаме и до още една съществена част при избора на подовите первази - материалът на изработка. Най-често за жилища се предлагат MDF (дървени) и PVC (пластмасови). В по-редки и специфични случаи се избират метални или други.

При избрана настилка от естествен или многослоен паркет, най-логичното решение е MDF перваз. При избор на ламинат, търговците най-често предлагат пластмасови первази. Това е и най-бюджетният вариант. Пластмасовите первази държат ниски цени и за материал, и за поставяне. Имат разнообразна цветова гама, изработват се в различни форми, имат варианти с отделящи се капачки за скрити кабелни канали и т.н. Големият минус при тях, който искаме да отбележим, е наличието на свързващи елементи - външни и вътрешни ъглови профили, прави свързващи елементи.

Другият основен недостатък е материалът пластмаса. "Усещането" и визията на изкуствено създаден и естествен материал не могат да се сравняват. Дървото е материалът, който внася най-много уют и топлина в дома. Това е и най-голямото предимство на MDF первазите. Те могат да са в желаната форма, да бъдат продължение на мебелите, продължение на интериорните врати, във вид на ламперия и т.н.

Цокъл на гардероб с височината на перваза. Проект Plan Idea

Могат да бъдат и директно вградени в стената :

Первазите от MDF държат по-високи цени както за самия материал, така и за монтаж. Но ние сме убедени, че инвестицията си заслужава.

Когато бюджетът Ви е ограничен и естественият паркет не се побира в сметките, а Вие държите на красива визия и интериор - ние Ви съветваме да комбинирате ламиниран паркет с MDF первази. Ще имате по-икономичен и практичен вариант за подова настилка, но с хубав завършващ детайл.

Още едно интересно предложение е комбиниране на настилка от граниторгес с дървени первази. Когато сте решили да сложите настилка от плочи гранитогрес в дома си - в антрето, коридора, кухнята, мокрото помещение или дори в дневната, ние препоръчваме да избягвате первазите от същите плочи. Обръщането на плочите по стените, дори и само с 10 см под формата на перваз, ще създаде илюзия за санитарно помещение.

Проект Plan Idea

В заключение ще Ви покажем, че при добре изпълнен детайл на настилките и стените (независимо от какъв материал са), первази не са необходими. Световните тенденции в минималистичния дизайн са за цялостното им отпадане.

Обработка с корк. Another Studio Project

https://i.pinimg.com/

Ламперия без перваз и цокъл. Проект Plan Idea

Разбира се, има и много интересни интериорни решения, в които отчетливото присъствие на первазите е търсен ефект.При тях детайлът е осмислен и с определена визуална цел. Съветваме Ви да се доверите на архитекти за съвети и професионално решение.

 

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

JOIN OUR FAMILY

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Follow Us
New On Instagram
bottom of page